Sokan tudjátok, hogy paradicsomfüggő vagyok. Szerencsére télen, mikor nem jutok hozzá sűrűn, imádni való tomátómhoz, nem jelentkeznek gyakori elvonási tünetek. Kis fehér lepkék, sem köröznek szemem előtt. Ennek oka részben az, hogy nyáron ellátom magam a megfelelő napon szárított, aszalt, és paradicsompor alapú készítményekkel, kiskertem terméséből. Hála a nemzetközi fuvarozás gyorsaságának, a kereskedelmi láncoknak, friss, külhoni parit is lehet kapni, de az nem az igazi! Mondja már ki valaki végre, hogy egész más íze van a hazainak. Jó az Olasz is, de mégsem olyan. Na meg drága is! Télvíz idején marad a spájz, vagy az elfogadható áron beszerezhető lecsó, és sűrített paradicsom. Ezek nélkül, már el sem tudnám képzelni gyarló életem!
Saját termelésű, karós, Lucullus, és koktél paradicsomok. Ezek sorsa ugyan a napon száradás volt, de akár salátának is jók. |
A reggeli szüret eredménye. Különböző fajtájú paradicsomjaim. |
De már jobban elkalandoztam mint Marco Polo! Nyáron, amikor csak tehetem, paradicsomot eszem. Leginkább saláta formájában, aminek elkészítésében jelentős rutinra tettem szert. Képes vagyok napokig paradicsomon élni. Amikor eljön a szüret ideje, minden reggel leellenőrzöm a paritöveket. Ami pirosodik, azt feltétlenül leszedem. A paradicsom utólag is érlelhető. Így, még a halványabb piros gyönyörűségek is, néhány nap múltán, megfelelő színben pompáznak. Általában, viszont nincs szükség erre. Ami számomra ehetőnek nyilvánított, gyorsan el is pusztul. Többnyire saláta formájában végzi!
Vendégváró paradicsomsaláta. Lila újhagymával, citromlével, kaporral, bazsalikommal, olajbogyóval. |
A tomátó szaládokat, pedig nagy-nagy változatossággal készítem! Mindig van benne paradicsom! Néha más is! De a paradicsom a lényeg. Vághatom szeletekre, hasábra, kis kockákra. Ez méretüktől függ. Nem válogatom külön fajtánként. Egyik roppanósabb marad, másik levesebb. Ez pont így jó. A fűszerezés különböző. Soha nem dolgozok receptek alapján. Mindig hallgatok krómozott megérzésemre. És a parisalit, soha nem sikerül elrontani. Ha véletlenül valamiből kevesebb kerül bele lehet pótolni. Ha több, akkor lehet ellensúlyozni, más közömbösítő alapanyaggal. Erre ugyan ritkán van szükség, de néhány tippet adhatok. Ha több sót teszel hozzá, valamivel több cukorral helyrehozhatod, ha ecetesnek találod, tölts hozzá olívaolajat. Minden esetben alma, fehérbor, vagy balzsamecetet használok. Ezeknek lágyabb az íze. Van amikor olajat is öntök hozzá. Ez viszont csak olíva lehet. Többnyire extra szűz. Az esetek jelentős részében vörös, lila, vagy újhagyma, időnként fokhagyma, snidling, de póréhagyma is kerülhet bele. Természetesen nem egyszerre. Minden az alkalomtól függ. Na meg főleg attól, mi van otthon. A zöld fűszerek közül, petrezselyemzöld, zeller zöld, kapor, bazsalikom kerülhet bele. Néha zöld, vagy fekete olajbogyó is vendég salátámban. A só, frissen őrölt bors, időnként kevés cukor, vagy édesítő is kerül hozzá. A paradicsom, bazsalikom páros világhírnévre tett szert, így nekik már VIP belépőjük van a salihoz.
Ötparadicsomos saláta. Szín, és ízkavalkád. Hagyma nélkül, balzsamecettel. Olívaolaj, és zöld olajbogyó is került hozzá. |
A vaddisznópörkölt mellé jól jött volna egy kis saláta. Körülnéztem, és a maradékokból 5 perc alatt kitűnő étket dobtam össze. Később ezzel a salátával jelentős sikereket arattam. Ott is!
Rozé boros paradicsomsaláta. Bazsalikommal, kaporral lila újhagymával. Többszörös díjnyertes sali. |
Egyszerű, rusztikus saláta. Almaecettel, lila hagymával. Bazsalikommal fűszerezve. |
Végezetül egy érdekesség. Áron fiam szintén paradicsomfüggő. Ő viszont, csak a paradicsomnak a ketchup formájában való megjelenésére harap. A salátára még nem sikerült rábeszélni. Azért alakul!
Más paradicsomkészítményt már sikerült apró trükkökkel megetetnem vele. Természetesen feldolgozva.
Furcsa, ha valakinek kedvenc étele a bolognai spagetti, ugyanakkor nem hajlandó megenni a nyers paradicsomot.
Sebaj! Kitartó vagyok! Na meg több paradicsomsaláta marad nekem!
Nagyon megörültem a blogodnak amikor rátaláltam. Már én is gondolkodtam felőle, most éppen azért mert sok a paradicsom a kiskertünkben.
VálaszTörlésTanácsaid - leírásaid alapján neki is láttam, ugyan még csak kísérleti jelleggel, de az eredménynek nagyon örülök.
Ha még esetleg pár konkrét felhasználását is leírnád a szárított paradicsomnak, annak nagyon örülnék. A feleségem is biztosan megörülne nekik.
Tisztelettel:
Farkas Attila
Mivel idén is sok paradicsomot dolgoztam fel, tervezem a bejegyzésem kiegészítését, de valószínűbb, hogy újat írok, amiben a felhasználásé lesz a főszerep. Még gyűjtöm az anyagot, de hamarosan jelentkezek.
Törlés