Most, hogy kiderült paradicsomfüggőségem, - amit egyáltalán nem szégyellek - lássuk, hogyan gondoskodom télre is a pari által nyújtott élményről. A nyaram, tervezetten a paradicsom feldolgozásról szólt. Volt ami kísérleti jelleggel, volt ami kipróbált eljáráson alapult, tapasztalataimat összegezve, esetleg továbbfejlesztve. Fontos dolog, hogy tapasztalataimat megosztva, sok paradicsomrajongó sorstársammal kerültem kapcsolatba, és eszméket cseréltünk. Számomra hasznos, új infókat kaptam, és adtam át.
A kép csak illusztráció! Van, ahol így is próbálkoznak a paradicsom aszalásával. Én más módszerre esküszöm, de látványnak nem rossz! |
Lucullus paradicsom. Az egyik legalkalmasabb a szárításra. |
Szárításra váró paradicsomszeletek. |
Első napos, aszalódó paradicsomjaim. |
A paradicsomszárítás, egyik legegyszerűbb módja. Faluhelyi László képe. |
Bognár Andrea fényképe. |
Erre különböző eszközök állnak rendelkezésünkre, a legegyszerűbbektől, a profi berendezésekig. Én az általam legegyszerűbbnek vélt, olcsó megoldást választottam. Gazdaboltban vásároltam 3 lyukacsos aljú műanyag tálcát, amit valószínű hajtatáskor használnak rendeltetés szerint. Mivel meg kellett emelni, csavarokat barkácsoltam beléjük, majd méretre vágott szúnyoghálót szabtam aljukra, valamint keretre feszített szúnyogháló került rájuk. Ez utóbbit, csak azért, mert időnként megjelennek nemkívánatos vendégek. (különböző rovarok, melyeknek nagyon finomnak tűnik a parik finom nedve) A szellőzés viszont biztosított.
Ha pedig megvan a berendezés, hozzákezdhetünk az aszalásnak. Első lépés, a szüret. Csak a szép érett (nem túlérett) paradicsomot szárítsuk. Ha piacon vásárolunk, ott is a nem repedt parit válogassuk ki. A feldolgozás előtt jól mossuk meg a parikat, és csöpögtessük le. Vágjuk fel, a piciket félbe, a nagyobbakat negyedbe, a még nagyobbakat nyolc részre.
aszalás közben. |
Száradó paradicsomjaim. Néhány nap alatt megfelelően megaszalódnak. |
A végleges szárítási idő méretenként, fajtánként változó. Na meg annak függvényében is, hogy mi lészen a feldolgozás végcélja. A paradicsomokat a szeletelés után kicsit meg is sózom. Ezáltal könnyebben engedi ki a maradék lét is, így gyorsabban szárad. Valamit majdnem elfelejtettem! Ha az időjárás nem fogad kegyeibe bennünket, nyugodtan folytathatjuk a már elkezdett szárítást alacsony hőmérsékletű sütőben is. 40-50 fok a javasolt! A száradás közben a súly jelentősen, tapasztalataim alapján ötödére csökken.
Kész paradicsomos üvegek. Saját termés, saját csomagolás, egységes kép. |
Paradicsompor. Kizárólag koktélparadicsomból készítem. |
A télre eltett parikat, 2 decis üvegekben tárolom. Ez pont elegendő adag a sütés-főzéshez alkalmanként. Az üvegek felbontás után is tárolhatók. Az ízesített olaj sem vész kárba. Ezt keverem ugyanis a pizzatésztába, sütemények tésztájába. A kioldott fűszeraromák isteni ízt adnak ezen étkeknek.
Aszalt paradicsomos papucsok. A tésztába belekeverve a paradicsom fokhagymás, bazsalikomos fűszerolaja, a töltelék, saját készítésű ajvár, és napon szárított paradicsom. A család egyik nagy kedvence! |
Le kéne vonni valami konklúziót? Nem muszáj. Az viszont biztos, hagy a paradicsom fontos életemben. Nem szégyellem paradicsomfüggőségemet! Nem is fogom kezeltetni magam, ugyanis függőségem nem okoz egészségkárosodást. Sőt! Bátran állítom, hogy a paradicsom, bármilyen formában fogyasztva, igenis hasznos egészségünkben!
Felmerülhet, hogy mire lehet használni a napon szárított paradicsomot. A teljesség igénye nélkül, néhány általam készített étel aszalt paradicsommal:
Tagliatelle, rókagombás, aszalt paradicsomos raguval.
Aszalt paradicsomos papucsok.
Palacsinta, aszalt paradicsommal.
Mediterrán ragu csirkemell csíkokkal.
Töltött pizzagolyók házi pizzaszósszal, napon szárított paradicsommal.
Paprikás krumpliba is tettem már.
Wow!
VálaszTörlésKöszi a cikket, rohanok aszalni!:)
Örülök a cikknek, engem is foglalkoztatott már ez a téma! Köszönöm! :)
VálaszTörlésFantasztikus...... Gratulálok!!!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA paradicsomport próbáltad már esetleg szendvicshez?
Kedves Istvan!Tegnapi nap folyaman vettem eletem elsö szaritott paradicsomom,ami valoban arany arban merettetik.Gondoltam utanna nezek hogyan lehet olcsobban szert tenni erre a finomsagra,es mar meg is talaltam az ön altal felkinalt lehetöseget.Alig varom hogy kiprobalhassam!Köszi az ötletet!
VálaszTörlésKedves Istvan!Tegnapi nap folyaman vettem eletem elsö szaritott paradicsomom,ami valoban arany arban merettetik.Gondoltam utanna nezek hogyan lehet olcsobban szert tenni erre a finomsagra,es mar meg is talaltam az ön altal felkinalt lehetöseget.Alig varom hogy kiprobalhassam!Köszi az ötletet!
VálaszTörlésSzuper íras! Köszi a sok információt, tanácsot!:))
VálaszTörlésᐈ 1,100+ casino site updates weekly - LuckyClub
VálaszTörlésBest Online Casinos and Slots Games In 2021 ✓ Play Hundreds of Slots Games For luckyclub Fun ✓ No Download & No Registration. ✚ Latest offers.
Nagyon köszönöm én is ezeket az információkat, alig várom, hogy kipróbáljam őket! Néhány oldalon azt olvastam, hogy hűtőben érdemes tárolni, és csak pár hétig fogyasztható még így is. Ez valóban így lenne? Mennyi ideig tárolható biztonságosan?
VálaszTörlés